O Πρόεδρος Πούτιν μιλάει για την ελληνική κρίση, τη δραχμή και την ΕΕ
13 November 2024

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην Λέσχη Βαλντάι, απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, κάνοντας μακροσκελή αναφορά στην Ελλάδα
 
-Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: Kύριε Πρόεδρε, από την Ελλάδα – μια χώρα, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, που δεν έχει άλλες επιλογές από το να παραμείνει φίλη και αδελφή της Ρωσίας για λόγους που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Αποτελούν μέρος της βαθύτερης πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας. Η ερώτησή μου είναι η εξής: πριν από σαράντα χρόνια, τόσο ο ευρωπαϊκός κεϋνσιανός καπιταλισμός της ευημερίας όσο και το σοβιετικό υπερ-κεντρικό σύστημα κατέρρευσαν. Τις τέσσερις δεκαετίες που πέρασαν, είδαμε τον πολλαπλασιασμό οικονομικών κρίσεων, πολέμων, οικολογικών προβλημάτων και πολλών άλλων προβλημάτων. Αναρωτιέμαι αν δεν έχει έρθει η ώρα να προσανατολιστούμε προς ένα είδος σχεδιασμένης οικονομίας σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δεν εννοώ τη σκλήρυνση του παρελθόντος, ας πούμε, λίγο στρατιωτικό σοσιαλισμό.
Εννοώ ένα σύστημα σαν αυτό που περιγράψατε, συνδυασμό αγοράς και σχεδίου, ένα σύστημα όπως αυτό που προσπαθήσατε να εφαρμόσετε στη χώρα σας, όπως ήταν μερικά χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση με μια νέα οικονομική πολιτική, ακόμη και για να εισαγάγει κάποια στοιχεία του σοσιαλισμού, όπως αναφέρατε στην αρχή της παρέμβασής σας. Σας ευχαριστώ.
 
-Βλαντιμίρ Πούτιν: «Όσο πιο οξεία είναι η κρίση, τόσο περισσότερος σχεδιασμός απαιτείται, γιατί απαιτείται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προβλημάτων.
Αλλά καθώς ο πλούτος και οι συσσωρευμένοι πόροι αυξάνονται, οι εκκλήσεις για μια καθαρά βασισμένη στην αγορά προσέγγιση γίνονται όλο και πιο έντονες.
Τότε, ας φανταστούμε, μπαίνουν φιλελεύθεροι και δημοκράτες και αρχίζουν να ξοδεύουν όλα όσα συγκέντρωσαν οι συντηρητικοί.
Μετά περνάει λίγος χρόνος, και οι κρίσεις υπερπαραγωγής εμφανίζονται ξανά – νοητά, ή κρίσεις που σχετίζονται με αυτήν, και το όλο πράγμα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, όλα κάνουν τον κύκλο τους.
Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να διαμορφώνει τη δική της οικονομική πολιτική.
Η Κίνα βρήκε αυτές τις ευκαιρίες. Και ξέρετε γιατί πέτυχε; 
Σε μεγάλο βαθμό επειδή η Κίνα είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Ωστόσο, πολλές από τις σημερινές οικονομίες, για διάφορους λόγους και λόγω των δεσμεύσεών τους στο πλαίσιο οικονομικών ή στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών, έχουν οικειοθελώς παραιτηθεί από μέρος της κυριαρχίας τους.
Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις σε τομείς όπως η οικονομία ή η ασφάλειά τους.
Δεν προτρέπω κανέναν να κάνει τίποτα.
Απλώς απαντώ στην ερώτησή σας.
 
Κάποια στιγμή, η κατοχή της δραχμής, ενός εθνικού νομίσματος, θα μπορούσε να ήταν μια λογική επιλογή, γιατί θα επέτρεπε κάποια ρύθμιση των κοινωνικών διαδικασιών, έστω και μέσω του πληθωρισμού, και θα βοηθούσε στη μείωση των κοινωνικών εντάσεων αντί να βαρύνει ολόκληρο το βάρος των οικονομικών προκλήσεων. πληθυσμός.
 
Ωστόσο, η Ελλάδα κάποτε επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, υποτάσσοντας τον εαυτό της στη ρύθμιση μέσω ενός ενιαίου νομίσματος και των οικονομικών αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Είναι κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού κράτους. Δεν μπορώ να πω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες.
 
Αλλά μερικοί από τους φίλους και συναδέλφους μου από την Ευρωπαϊκή Ένωση –ναι, έχω ακόμα λίγους– μου είπαν ότι στις Βρυξέλλες λαμβάνονται πλέον πιο δεσμευτικές αποφάσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ από ό,τι είχαν ληφθεί από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτό έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά αυτό δεν πρέπει να το κρίνουμε. Προσπάθησα να απαντήσω στην ερώτησή σας, αν και δεν είμαι σίγουρος αν είναι επαρκής.
Αυτή είναι η άποψή μου για το θέμα».
 
Πηγή: kremlin.ru